Hur kan jag använda marknadskapitalisering för att utvärdera en aktie?

Marknadskapitalisering är en användbar siffra att undersöka när man försöker förstå ett företags struktur och lönsamhet, och därmed en akties värde. Det kan användas för att fastställa en mängd olika viktiga resultatmått, bland annat pris-till-vinst och pris-till-fri-kassaflöde.

Marknadskapitalisering avser det totala marknadsvärdet i dollar av ett företags utestående aktier. Det beräknas genom att multiplicera det totala antalet aktier i ett företag med det aktuella marknadspriset för en aktie. Investeringsvärlden använder denna siffra för att fastställa ett företags storlek och i princip hur aktiemarknaden värderar företaget.

Prestationsmått som använder marknadskapital

Det finns ett antal populära värderingskvoter som inkluderar marknadskapitalisering som investerare bör titta på när de överväger att köpa en aktie. Dessa nyckeltal inkluderar:

  • Pris-till-vinstförhållande: beräknas genom att dividera marknadskapitalet med 12 månaders nettointäkter; kan hänvisa till efterföljande vinster eller prognostiserade framtida vinster.
  • Kvot mellan pris och fritt kassaflöde: beräknas genom att dividera marknadskapitalet med 12 månaders fritt kassaflöde (erhållet genom att subtrahera kapitalkostnader från kassaflöde från verksamheten; kan också använda historisk eller prognostiserad avkastning).
  • Kurs-till-bokföringsvärde: beräknas genom att dividera marknadsvärdet med det totala egna kapitalet (balansen mellan totala tillgångar och skulder).
  • Enterprise value-to-EBITDA (vinst före räntor, skatter, avskrivningar och amorteringar): fungerar på samma sätt som förhållandet mellan pris och vinst; enterprise value beräknas genom att summera marknadsvärdet av stamaktier och preferensaktier, minoritetsintressen och nettoskulder. EBITDA mäter den operativa avkastningen på kort sikt.

Typer av marknadsvärde

Det finns ingen officiell barriär för olika aktiekategorier baserade på storlek, men large caps är ofta företag med ett marknadskapital på över 10 miljarder dollar, medan mid caps är mellan 2 och 10 miljarder dollar och small caps är under 2 miljarder dollar. Det finns ytterligare kategorier som investerare ibland överväger, till exempel micro caps, som hänvisar till small cap-aktier som är under 250 miljoner dollar, och ultra- eller mega cap-aktier, som är large cap-aktier som är över 50 miljarder dollar.

Marknadskapitalisering används för att fastställa investerarnas förväntningar och utforma investeringsstrategin. Olika typer av investeringsstrategier fokuserar på de olika grupperna av market cap, och olika värderingsmetoder tillämpas beroende på företagsstorlek. Mycket stora marknadsvärden förknippas vanligen med mogna företag med låg tillväxt som betalar utdelning. Small caps är ofta tillväxtföretag med högre riskprofiler och betalar i allmänhet inte utdelning.